2ο Σεμινάριο Παρασκευής Λουκάνικων & Κρεατοσκευασμάτων για Επαγγελματίες Κρεοπώλες & Εστιάτορες

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, το 2ο Σεμινάριο «Λουκάνικα & Κρεατοσκευάσματα» για επαγγελματίες κρεοπώλες και εστιάτορες στο Mirsini Cookings Studio από τους ειδικούς στο είδος, τους chef Μυρσίνη Λαμπράκη και Γιώργο Καραγιάννη.

              

 

Τα «σωστά» λουκάνικα σπανίζουν, λίγοι είναι οι τεχνίτες του είδους και η Food Visions έφερε τους καλύτερους για να μυήσουν τους επαγγελματίες στα μυστικά παρασκευής τους. Μυστικά που όλοι οι επαγγελματίες οφείλουν να γνωρίζουν για να προσφέρουν στους πελάτες τους το καλύτερο σε γεύση και ποιότητα.

Λουκάνικα και κρεατοσκευάσματα υπάρχουν πολλά, κάθε περιοχή έχει τον δικό της τύπο, παράδοση και τρόπο παρασκευής τους. Καπνιστά ή συντηρημένα στο αλάτι, παραγεμισμένα με φρέσκο ψιλοκομμένο χοιρινό, με μοσχάρι ή με γίδα, πικάντικα ή όχι, με την προσθήκη άφθονων μπαχαρικών και αρωματικών φυτών, ζουμερά ή στεγνά, τα λουκάνικα είναι αναμφισβήτητα ένας μεζές που όλοι αναζητούμε. Μπορεί ο κάθε τόπος να έχει τα δικά του μυστικά, ωστόσο η βασική διαδικασία σε γενικές γραμμές παραμένει η ίδια για όλους. Η διαφορά βρίσκεται στις μίξεις κρέατος, μπαχαρικών και ειδών εντέρων που χρησιμοποιούνται και φυσικά στον τρόπο συντήρησής τους. Δεν πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, αυτό που χρειάζεται είναι καλή πρώτη ύλη, μια μηχανή του κιμά και μεράκι. Αν το θέλετε καπνιστό προσθέστε και τον φούρνο.

 

                            

       

 

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο η Μυρσίνη Λαμπράκη και ο Γιώργος Καραγιάννης δίδαξαν τον τρόπο παρασκευής για  «Λουκάνικο Καλαματιανό Καπνιστό» με μπούκοβο, πορτοκάλι και κόκκινο κρασί, «Λουκάνικο Παλατιανό» με κάρδαμο, φουντούκια και σουμάκ, «Λουκάνικο Σιάτιστας» με κύμινο, σκόρδο και τσίπουρο και «Λουκάνικο Τζουμαγιάς» με πράσο, πάπρικα και θρούμπι, τέσσερις εκπληκτικές συνταγές που συγκινούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Παραδοσιακά μετά το πέρας της δημιουργίας έρχεται η απόλαυση όπου «δάσκαλοι» και «μαθητές» γεύτηκαν τα λουκάνικα συνοδεία των υπέροχων sauce Brava, με μεγάλη και πολύχρονη παρουσία στο χώρο, και του εκλεκτού κρασιού από το «Κτήμα Lantides» στη Νεμέα που από το 1993 παράγει οίνους υψηλής ποιότητας με αγάπη και μεράκι.

Συνοδευτικό κρασί Lantides

Γευσιγνωσία λουκάνικων

Το σεμινάριο ανέλυσε διεξοδικά τις μεθόδους παρασκευής λουκάνικων, διαχείρισης (κάπνισμα, ωρίμανση, ψήσιμο) καθώς και συντήρησής τους. Πιο συγκεκριμένα, περιλάμβανε τις παρακάτω ενότητες:

  • Ποια είδη & κομμάτια κρέατος είναι κατάλληλα για τα λουκάνικα.
  • Ποιο ζωικό λίπος είναι ιδανικό για τα λουκάνικα.
  • Πως να συνδυάσετε τα μπαχαρικά έτσι ώστε να επιτύχετε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.
  • Η σημασία της υφής και της γέμισης του λουκάνικου για το σωστό "δάγκωμα" μετά το ψήσιμο χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα.
  • Σωστή ωρίμανση και σωστό κάπνισμα.
  • Τεχνικές καπνίσματος - Θα καπνιστούν επιτόπου σε ειδικό καπνιστήριο BRADLEY με ξύλα από σφένδαμο και κερασιά.
  • Ποια είδη κρέατος είναι κατάλληλα για κάπνισμα.
  • Ιδιαίτερες και μοναδικές συνταγές παρασκευής λουκάνικου.
  • Πως ψήνουμε σωστά τα λουκάνικα στη σχάρα, στο φούρνο, στο τηγάνι.

Χορηγοί: Εταιρεία BravaΚτήμα Lantides Wines

Τα κρέατα ήταν προσφορά της Εταιρείας χοντρικού εμπορίου κρεάτων  Ποδόγυρος και τα μπαχαρικά της εταιρείας Νεφελούδης.

 Μαθητές σεμιναρίου για λουκάνικα